Noordkaap – North Cape –  Nordkap – Nordkapp

Vertrek datum 1 Juni 2016.
Wij willen ook eerst de mensen bedanken die het mogelijk gemaakt hebben om ons de gelegenheid te geven om deze rit te maken zoals onze werkgever en in het bijzonder Chantal die de moeilijke puzzel moest oplossen om de werkschema’s zo aan te passen dat we alle drie met verlof konden in juni. Onze achterban thuis die ons steunen en aanmoedigen, en de dealers die de motoren in een perfecte staat hebben gebracht voor deze lange rit.
Elmer-150x150.jpg Ronald-150x150.jpg Jan-150x150.jpg
De bikers! v.l.n.r
Elmer van Eenennaam
Ronald Scheijbeler
Jan Berendse

Elmer-gepakt-150x150.jpg Ronald-gepakt-150x150.jpg Jan-gepakt-150x150.jpg
Een dag voor vertrek zijn alle motoren bepakt en geladen. We moeten nu even uitzoeken waar we zelf moeten zitten.

bmw_touring_icon_100x100-e1464676463389.gif
Dag 1 / 01-06-2016 / …
Flag_of_the_Netherlands.svg_.png Flag_of_Germany.svg_.png
Eindelijk is de vertrek dag aangebroken, Om 05:00 vlogen de eerste chat berichten al over en weer. De melding van Ronald dat het pot dicht zat met de mist was minder, hij besloot om iets eerder weg te rijden zodat hij zeker wist om op de afgesproken tijd bij mij voor de deur kon staan. In Oosterhout aangekomen hebben we eerst even een bakkie gedronken en de laatste details door genomen. Op naar Elmer in Hilversum, daar waren we zo, we even zoeken met die kleine door kruip straatjes. Ook daar weer effe paffen met een bakkie, “nou zullen we maar?” Let’s GO! Ja maar! wat is er Ronald? Ik wil wel elke 200 km tanken hoor! Okay dat kan geregeld worden.
Tjonge wat een verkeer op de weg…Gaat allemaal voorspoedig de eerste tank stop was bij “De Bolder” in Holten Vol en weer peuken, tja gaat wel lekker he mannen! ja we gaan voor het volgende uurtje. Na een stop kwam de volgende tank stop weer in zicht, werd er wel even op gewezen door Ronald die me inhaalde wijzend naar zijn (lege) tank. Gestopt bij Dötlingen. Hoe laat is het Jan? Bijna 16:00 uur Ronald, okay tijd voor een camping dus. Ja Ronald heeft de meeste Kilometers afgelegd vandaag dus die respecteren wij. Effe op de ANWB app. kijken. We pakken de “Campingplatz – Famlienpark Steller See” ja doen we die is maar 20 km verderop. Gaan met die banaan!
Een vriendelijke mevrouw heeft ons ingeschreven, adres moest  ik geven, et cetera. “Als jullie nu bij die boom gaan staan achterin rechts dat is goed voor jullie” Okay mevrouw, OO willen jullie ook brood hebben morgenvroeg? O ja doe maar iedereen twee. Okay liggen morgen vroeg voor de tent. Toppie, tentje opzetten was een half uurtje gebeurd, het leek wel te regenen (was ik dus zelf, zo zweette ik).
Alles op zijn plek en zijn toen na het restaurant gelopen en hebben een heerlijke Zweiner schnitzel op. Nu het blog aanvullen en dan de slaapzak maar eens uittesten. (zal kijken of ik er nog foto’s bij kan zetten), met de mobiele eenheid hier.(camping wifi pppfff) Tik tak tik tak de eerst regendruppels vallen op het tentdoek……
Schermopname-2-150x150.png 01-06-2016-camping-150x150.jpg DSC00386-Resize1-150x150.jpg DSC00389-Resize2-150x150.jpg
bmw_touring_icon_100x100-e1464676463389.gif
Dag 2 / 02-06-2016 /…
Flag_of_Germany.svg_.png Flag_of_Denmark.svg_.png Flag_of_Sweden.svg_.png
Mensen de laptop batterij is leeg, ik probeer nu even wat met de iPhone te schrijven. We hebben ook al redelijk wat foto’s gemaakt die houden jullie allemaal te goed.
Vanmorgen wakker rond 6-7 uur bakkie doen natuurlijk en wachten op de broodjes, ja joh dat duurt nog een uur, nou dan gaan we alvast de tenten inpakken. Zo gezegd zo gedaan, en ja hoor keurig op tijd. Blik Smac open en happen maar. Nou dit werkt niet lekker zo, erg moeilijk om zo wat te schrijven, we gaan proberen de laptop ergens op te laden dan heb ik wel een inhaal race te doen ik hoop dat je even geduld hebben totdat het is opgelost, verder alles ok we hebben meer dan 500 km gereden vandaag en staan nu op de camping in Zweden na Malmö  (Barseback Strand) aan het strand het is 26 graden, de rest volgt mensen tot gauw!!!
Schermopname-3-150x150.png DSC00405-Kopie-150x150.jpg

bmw_touring_icon_100x100-e1464676463389.gif
Dag 3 / 03–6-2016 /…
Flag_of_Sweden.svg_.png
Vandaag waren we weer op tijd wakker, het zonnetje kwam al op en om 7 uur stonden we al in de zon met het eerste bakkie koffie. Na het ochtend ritueel zijn we gaan inpakken en om half negen reden we weg voor de dagelijkse kilometers op te vreten, het zijn er net iets meer dan 400 geworden. we hadden het mooiste weer van de wereld tussen de 26 en 27 graden de hele dag. we hadden in de ochtend besproken dat we iets noordelijker van Motala aan de noordkant van het meer zouden zoeken naar een camping. En die hebben we gevonden! et is een hele mooie camping “Harge Bad Camping” We hebben nu gevraagd om een plekje met een stopcontact, en  die hebben we ook gekregen. dus…..laptopje is weer gevuld. Verder ging de rit voorspoedig, we moesten wel even wennen met de tankstations om met je pinpas te betalen, de Zweedse taal op het beeldscherm gaf ons te denken of het apparaat onze kaarten als zachte broodjes zou opvreten. dan maar gaan rammen op de knoppen aan de zijkant, en ja hoor de pomp sloeg aan, en we konden onze tanken vol blubberen. De weg langs het meer was geweldig mooie vergezichten, en glooiend wegdek wat langs een rots wand liep en aan de andere kant het meer. Toppie rijden daar! Maar afijn we zijn wel een aantal keren gestopt om te paffen, en weer even goed de kaart te bestuderen, want die lieve dame stem uit de Garmin heeft ons wel eens in het ooitje genomen. Maar uiteindelijk komt toch alles weer goed, en we hebben vanavond met drie gaspitten de noedels en hamburgers maar soldaat gemaakt want in de camping winkel was het aanbod niet al te groot. Maar als het goed is hebben we morgenvroeg wel verse broodjes, we gaan nu nog een stukje lopen naar het meer, en dan het slaapzak(je) opzoeken. Er bestaat een kans dat we een slaapzak of dekentje kopen erbij want Ronald en ikzelf hebben het toch wel een beetje koud gehad de laatste twee nachten, Het koelt nog steeds goed af hier, al is de dag temperatuur behoorlijk hoog.
Schermopname-4-150x150.png 03-06-2016-camping-150x150.jpg P1000548-Kopie-150x150.jpg

bmw_touring_icon_100x100-e1464676463389.gif
Dag 4 / 04-06-2016 /…
Flag_of_Sweden.svg_.png Flag_of_Finland.svg_.png
Zipppp daar gaat de eerste rits open om 06:00 en een brul ” Als ik vandaag geen nieuwe slaapzak kan kopen ga ik niet meer in die tent slapen!!!” Ronald gelijk heb je ik heb ook liggen kou kleumen. “ja echt nie normaal!!” Okay eerst een bakkie en dan nog een broodje uit het zakje van gister avond. Inpakken die rommel en naar Jisk voor een slaapzak graag. Okay, sleuteltjes van de slagboom in de brievenbus en gaan. Dankzij Elmer die heeft gegoogeld waar de dichtbij zijnde Jisk zich bevond konden we hem makkelijk vinden met de Garmin navigatie. Tja die Zweden zijn dus niet de aller eerste wakker in het weekend en om half negen toen we voor de deur stonden was er nog niemand te bekennen, op zaterdag ben je hier dus pas om 10:00 uur aan de beurt. Goed we gaan weer verder, na een half uur kreeg ik echt veel zin in een goed bakkie koffie dus we sloegen de E20 af om bij een “Diner place” een broodje te nemen met een goeie bak koffie. Nou die ging er wel in. Het plan was om vandaag even mijn dochter Franka een knuffel te geven in Uppsala waar ze werkt in het ziekenhuis aldaar. goed dat plan is er en tijdens de rit ernaar toe zag ik (na 10:00) een grote bord “Jisk afslag 104” wauw de twee kou kleumers blij en gas eraf richting Jisk en ja hoor we hebben nu twee slaapzakken erbij tot -6 graden nou laat die Noordkaap maar komen, wij zijn er klaar voor en Ronald licht vanaf nu ook luxe op een luchtbed. Richting Uppsala nog even een tank stop en weer met bolle wangen de weg op. Tja Uppsala de grootste universiteit stad van Zweden, en natuurlijk moet ze dan ook weer in het universie tijd ziekenhuis gaan werken ppfff wat een stad en wat een drukte en veel te zien (he Elmer?). En daar was ze mijn lieve dochter wat was ik blij dat ik ze weer eens zag, was weer een jaar geleden, tja dochter ver weg en ik ver varen zal ik maar zeggen, dan kan er wel eens een jaartje overheen gaan, maar na die 15 jaar dat ze daar al woont went dat (langzaam) wel. Jongens We gaan door naar de boot in Stockholm!! Bij de terminal aangekomen konden we een ticket boeken maar er was nog een hut voor vier personen, en die hebben we natuurlijk gelijk genomen zodat we mee konden richting Turku in Finland. Nou ben ik al veel in Zweden geweest maar de uitvaart de eerste uren uit Stockholm was zeldzaam mooi we varen langs wel 1000 kleine eilandjes en weten niet waar we moeten kijken elke seconde later is weer mooier dan de secondes ervoor. Tijdens dit spektakel hebben we heerlijk gegeten in een bistro restaurant. we konden gewoon de natuur blijven bewonderen, tijdens het eten want de ramen zijn groter hier dan ik thuis heb. We gaan nog wat drinken en dan gaan we stapelen in die hut, wie gaat er boven en wie gaat er onder? Om 07:00 morgen vroeg rijden we van boord, het voor ons onbekende Finland binnen. Ik hoop dat ik morgen weer kan bloggen mensen. deze dag kan niet meer stuk voor ondergetekende en de andere twee collega’s.
Schermopname-5-150x150.png P1000564-Kopie-150x150.jpg P1000562-Kopie-150x150.jpg

bmw_touring_icon_100x100-e1464676463389.gif
Dag 5 / 05-06-2012 /…
Flag_of_Finland.svg_.png
05:00 uur de wekker! He een wekker op vakantie? Ja dat was wel nodig want het werd behoorlijk laat gister avond, en we moesten weer op tijd bij de motor staan want over een kleine twee uur zou de “Galaxy” afmeren in Turku Finland. Koffie ! om 06:30 gingen we naar de motoren, alles weer even vast sjorren en op orde brengen voor de rit van vandaag. Deurtje ging langzaam open en daar lag “Suomi”. Alles werd gestart en broem broem en klap klap van de 12 Harley Davidsons achter ons maakte er weer een lawaaierig spektakel van. Langzaam rollen we van de ramp van de boot af, voorzichtig want het is altijd glad op dat stalen dek met je bandjes. Stukje gereden door Turku, wat niet echt een sensatie, het was ook immers zondag ochtend 07:00 uur. Eenmaal buiten de stad maar eens wat benzine bijgevuld, Weer die rare betaal automaten, (we beginnen er nu een beetje aan te wennen). Hoppa rijden richting Tampere …. Na een uurtje zagen we iets wat op een cafetaria leek, op de rem dus en eens polshoogte gaan nemen, ja hoor een buffet dus we konden wat uitzoeken, die lijkt ons wel lekker een broodje met omelet, doe er maar twee, “willen jullie het warm hebben? Ja doe maar, PING !een magnetron foutje, het brood werd er zacht van en van binnen leek het op iets wat we geen omelet meer konden noemen, wat is dat? rijst? Gedver. Nou het is zo wel goed, we eten de dingen wel op wat wel op eten lijkt. weer op weg naar Tampere, de snelweg ging over in een B-weg die wat breder is zoals we ze kennen, goed te rijden daar en de snelheid ligt op sommige stukken op 60 – 80 – 100 kilometer. Ineens kwam Elmer naast me rijden en wees naar de donkere lucht boven ons, dat was wel een reden om als voorzorg onze regen pakken aan te trekken. De reis verliep vlotjes, Tampere  naderend zijn we nog een keer gestopt, we stonden met z’n drieën te geeuwen, ik vroeg de mannen om maar een camping te zoeken en het voor vandaag voor gezien te houden, Iedereen was het er gelijk mee eens en we hebben de camping Harmala uitgezocht, keurige camping luxe badkamers in een gebouw en de tenten staan beschut achter de heg die nog wat wind tegenhouden want die blaast behoorlijk door vandaag, de temperatuur is daarom ook rond de 8 graden bbrrr. In het camping restaurant zijn we voor een pizza gegaan en gaan straks dus wat slaap inhalen dus vroeg naar bed……
Schermopname-6-150x150.png DSC00515-Resize1-150x150.jpg P1000576-Resize2-150x150.jpg P1000580-Resize3-150x150.jpg

bmw_touring_icon_100x100-e1464676463389.gif
Dag 6 / 06-06-2016 /…
Flag_of_Finland.svg_.png
De nieuwe slaapzakken zijn goed gekeurd. Vanmorgen hebben we in de kantine van de camping een ontbijtje genomen en een goed bak koffie erbij dus we konden er weer tegen aan. Het werd een lange rit vandaag dat was besproken en zou wel 500 km worden naar een camping net boven Oulu. De camping “Lin Sillat” moest nog even wachten want we moesten eerst door het 1000 meren district, en wauw wat hebben we er veel gezien de ene lag er mooier bij dan de andere. Heuvel op en af en gas erop houden. Wij hebben de gewoonte om elk uur even te stoppen ,en dat bevalt iedereen uitstekend. We hebben mooie en minder interessante stops gehad maar over het algemeen is het een geweldige dag geweest. Ook kwamen we nog langs Vaskikello, dat is een restaurant met een verzameling van meer dan 1500 verschillende klokken. Het restaurant ligt op de kruising van de E75 en weg 27. Vaskikello betekent in het Fins bronzen of koperen klok. Veel van de klokken zijn opgehangen en kunnen vrij worden geluid. De kleinere klokken worden binnen getoond maar de grote klokken staan en hangen buiten, waar Ik samen met Elmer nog een hele grote klok aan de slinger gebracht en BOING (he jammer net mijn oordopjes uit gedaan hoorde ik). Van groot groter grootst hingen daar gigantische bronzen  klokken. Na nog wat tankstops (elke 200 km) kwamen al in de buurt van Oulu, dat is ongeveer 200 km onder de poolcirkel. En was het tijd om de camping te zoeken, wat even een probleempje opleverde want die was goed verstopt, Het is verwen dag vandaag en we hebben alle drie een huisje voor ons zelf gehuurd een klein poppenhuisje met twee bedje erin. De kachels stonden aan en we hebben alleen de tassen van de motor gehaald en klaar zijn we voor…..DE BBQ! we wilden eerst in de stad gaan eten maar de supermarkt was vlakbij en om wat te drinken te halen kwamen de mannen later ook nog met een BBQ naar buiten en een paar pakken worst en vlees. Genieten was het, na het eten heeft Elmer de BBQ omgetoverd in een openhaardje. Het was een topdag en we hebben 540 km af gelegd morgen zijn we bij de Kerstman op bezoek in Rovaniemi en tevens gelijk over de poolcirkel. Wat wij kunnen zien blijft het ook morgen nog mooi weer dus laten we het hopen, voor vandaag wil ik de lezers weer bedanken en tot morgen….
Schermopname-7-150x150.png P1000597-Kopie-150x150.jpg P1000600-Kopie-150x150.jpg P1000585-Kopie-150x150.jpg P1000596-Kopie-150x150.jpg

bmw_touring_icon_100x100-e1464676463389.gif
Dag 7 / 07-06-2016 /…
Flag_of_Finland.svg_.png
Hallo mevrouw, weet u waar de Kerstman woont? Ja zeker! Ga naar Rovaniemi dan aan de noordkant net buiten de stad woont de Kerstman. Dank u, en de Poolcirkel dan? Dan sta je er bovenop als je bij de Kerstman voor de deur staat. Okay mevrouw dank u wel. Maar eerst hebben we onze spullen ingepakt, en in het keukentje 10 meter voor onze popen huisjes water gekookt voor de koffie, want dat is nu al een traditie geworden zonder koffie wordt er geen motor gestart. Iedereen weer alles vast gesnoerd en ingepakt, de mannen hebben hun motoren nog even verwend om even de ketting te smeren, daarna konden we de weg op. De eerste stop was in Tornio, even een lekker broodje naar binnen schuiven met een bak koffie. Daarna onderweg naar Rovaniemi, we zijn eerst doorgereden naar het center van de stad en hebben daar een plan gemaakt, het kwam ter sprake dat Elmer nogal wat last heeft van turbulentie achter zijn iets te lage voorruit, er zou eigenlijk een originele van Honda op moeten. Ik zei zoek dan even een dealer dan rijden we daar wel naar toe, misschien hebben we geluk. Dat was boffen het is maar 4 km verderop, okay gaan maar weer. Bij de Honda dealer stonden we een beetje raar te kijken want er staan daar meer sneeuw scooters, en quads en maar weinig motoren op twee wielen. We waren eigenlijk al op voorhand overtuigt dat we geen succes zouden hebben. We hebben de Honda dealer gelaten voor wat het was, de Kerstman woonde immers vlakbij en we waren wel benieuwd of hij thuis was. Nog een paar kilometers tuffen en we stonden voor de deur. Een heel groot bord gaf aan de het Kerstman park deze zomer dicht was voor renovatie, alleen een souvenir winkel was open. En we zagen het poolcirkel teken (paal) dat we er bovenop stonden. Niet echt een sensatie maar we kunnen nu wel zeggen dat we er geweest zijn. Nou hebben we het gezien? Nou laten we een sticker kopen alle drie de zelfde die plakken we op de koffers, “okidoki die zit”. Nu zijn er een aantal campings tussen Rovaniemi en Ivalo, we zouden er daar eentje van uitzoeken en dan weer voor een huisje gaan vannacht (beviel ons heel goed). Effe tanken mannen! Yes daar is er eentje! Ronald zag een uithangbord “Gerookt Rendieren Vlees” nou ja ok we hebben gezegd dat we het willen proberen, wij naar binnen het leek meer op een chinees restaurant, “heeft u ook rendierenvlees” er kwam wel een antwoord maar okay, we begonnen op de plaatjes te wijzen en daar was de Engelse taal “yes this and this is deer meat” than we want 3 plates with deer meat” Het was gewoon lekker mensen echt waar goed te doen. Tijdens de rit naar Ivalo zagen we toch wel het landschap veranderen want de bomen hebben daar niet echt zin om te groeien ze blijven allemaal een stuk kleiner, en sommige gebieden waar we langs kwamen waren de bomen al schaars aan het worden. HEEE Rendieren langs de weg! Ach wat zijn het lieverds (zonde om op te eten eigenlijk) …. Best wel een lange rit was het want het liep al tegen 18:00 en we hadden nog niks gevonden wat ons beviel. Dus eigenlijk begon de tijd te dringen en de lucht ook al wat dreigend met donkere wolken, en ja hoor tik tak op de helm, stoppen en regenpak aan? Nou er is daar verder op ook iets ik zag ook langs de weg een hotel, we zijn er langs gegaan maar het werd al bij de oprit afgekeurd want dat was niet de bedoeling, alleen in uiterste nood kunnen we dat doen, dus de regenpakken kwamen uit de koffers en doorbijten tot we wat hebben, en ja vlak voor Ivalo kwamen we de Ivalo River Camping tegen remmen!!! Aardige vrouw hiep ons in goed Engels, en we hebben het grootste huis volgens mij wat je hier kan huren, Elmer en ik hebben een slaapkamer en Ronald heeft de hele bovenverdieping voor zich zelf, Sauna-douche-Wifi-Keuken-woonkamer-TV, alles voor elkaar dus, we gaan ervan genieten. Morgen de Noordkaap???
Schermopname-8-150x150.png DSC00575-Kopie-150x150.jpg DSC00571-Kopie-150x150.jpg DSC00568-Kopie-150x150.jpg DSC00586-Kopie-150x150.jpg

bmw_touring_icon_100x100-e1464676463389.gif
Dag 8 / 08-06-2016 /…
Flag_of_Finland.svg_.png Flag_of_Norway.svg_.png
Al het goede komt van boven (zegt men), behalve voor ons vanmorgen want de regen viel er met bakken uit. We wisten het van te voren want we hebben op internet het weer voor de volgende dag bekeken en daarom alle koffers van de motoren af gehaald zodat alles zo veel mogelijk droog ingepakt kon worden. Het ontbijt wat we hadden gevraagd voor deze ochtend is afgezegd omdat we al in de volle outfit liepen in regenpakken en helmen al op liepen we naar buiten, en hebben de sleutel van onze grote villa ingeleverd en zijn er vandoor gegaan. Wat een regen … alles besloeg bril nat bbbrr ff doorbijten wel een prachtige omgeving door berg en dal langs rivieren en daar was die koffie tent remmen! “Hallo Janneman wij hebben geen ABS hoor” Sorry mannen het kwam uit het niets deze tent en dan ook nog in een bocht. Ok lekker bakkie en een kakel vers broodje ham toppie. Hup weer verder en de regen maar vallen. Maar okay het was een geweldige weg de “Antartic road” Nu moesten we links richting de Noordkaap op de 92 weg en zouden via deze weg Noorwegen binnen rijden. Heuvel op en heuvel af met behoorlijke steile hellingen tot 10% …. En ja hoor de grens van Noorwegen, we passeren die bij Karigasniemi (je zal er maar wonen). Even relaxen, bakkie, peukje, vizieren droog maken uitblazen en weer gaan. In Noorwegen op de E6 werd het toch echt een kale bedoeling woeste rots partijen langs de Porsangen fjord. Slinger en slinger wegen langs het water en aan de andere kant hoge rotsen, even stoppen om de camera op de helm te monteren en gauw weer verder, camera aan en de mannen laten passeren (zie de video!). 20 km voor de Noordkaap was er een tankstop in Honningsvag we besloten toen om het eerste huisje te nemen wat we tegen kwamen en dat was eigenlijk al gelijk net buiten het dorp. Uitgepakt regenpak uit want het was inmiddels droog, en GAAAN die Noordkaap moest vandaag bezocht zijn, en ja hoor een kleine 20 km verderop stonden we het kaartje te kopen van de Noordkaap. Koud en winderig was het, maar we hebben de traditionele foto’s gemaakt een vriendelijke voorbijganger wilde ons wel even op de foto zetten, zo gezegd zo gedaan. Na drie cappuccino’s en een stukje “Kake” (een soort vlaai, taartje) waar bijna onze clubkas van leeg bloeide, zijn we weer naar ons huisje gereden, even alles op orde brengen een blog schrijven zonder wifi, verwend zijn we de laatste week maar nu moet ik wel gebruik maken van mijn data tegoed van onze vrienden van Vodafone, terwijl ik dit zit te schrijven komen er net 5 rendieren langs gerend ik was nog net op tijd om de laatste twee op de foto te zetten voordat ze verdwenen tussen onze huisje. We zijn nog naar achteren gerend maar die zijn sneller dat je denkt. We gaan pitten het was DE dag en we zijn trots moe en voldaan…
Schermopname-9-150x150.png P1000618-Kopie-150x150.jpg P1000619-Kopie-150x150.jpg P1000615-Kopie-150x150.jpg

bmw_touring_icon_100x100-e1464676463389.gif
Dag 9 / 09-06-2016 /…
Flag_of_Norway.svg_.png
Mevrouw? Verkoopt u ook die ooglapjes die ze wel eens in een vliegtuig weggeven om het wat donker te houden als je wilt slapen? “Nee meneer, hier in Noorwegen doen wij onze ogen dicht als we gaan slapen” Juist ja dank u. Het is wel vreemd midden in de nacht en het lijkt wel een uur of vier in de middag de zon gaat hier niet meer onder, het tijdstip van opkomst en ondergang staat hier op 00:00 uur. Vroeg wakker, we denken 07:00 maar het kan ook 08:00 zijn, we zijn het even kwijt want onze gsm’s zeggen niet allemaal het zelfde. Afijn we zijn wakker en eerst….koffie. Om 09:00? uur vertrokken geheel in regenkleding want het miezerde en het was rond de 4 graden, zo’n regenpak is dan een uitkomst want het is weer een extra kleding laag en het houd ook de wind uitstekend tegen. We gingen weer de E69 op om terug te rijden naar het vaste land (er is maar 1 weg naar de Noordkaap). Was weer een genot die bochten en wat een prachtig uitzicht. Het plan voor vandaag was om Alta te bereiken en daar een huisje (Hytta) te huren. Eerst nog door twee lange tunnels eentje van 4,5 km en eentje van 7,5 km waarna we aankwamen in Olderfjord, daar hebben we getankt en een bak koffie en een broodje genomen. In Zweden hebben we een Duits stel ontmoet wat ons vertelde dat ze de 9e op de kaap zouden staan en wie zitten daar? Ja het zelfde stel, dus we hebben de laatste gegevens uitgewisseld wij vertelde over het weer en dat ze niet moeten gaan eten in het Scandic Hotel want het was gewoon slecht gisteren en voor veel geld. En we hebben hun geïnformeerd over het weer, sterke wind op de E69 dus ff oppassen. Na elkaar een goede reis te hebben gewenst zijn wij onze weg vervolgt richting Alta. Dus dan zit je op de E6 deze weg is de langste van Noorwegen en ik zal hem best nog wel eens noemen in dit blog, En weer een prachtige rit door berg en dal, overal zien wij rendieren langs de weg sommige kuddes zijn er wel meer dan 100 dieren. Ook de grote witte sneeuw vlekken op de bergen liggen daar te wachten op het zonnetje zodat ze kunnen smelten en zich samen voegen in een van de vele watervallen die we onderweg zien. Kijkend op mijn dashboard zie ik dat het 3 graden is en de regen was overgegaan in sneeuw! Maakt niet uit we zijn er bijna, nog een kilometer of 30, nog even een stop langs de weg voor een peukje, daarna reden we de stad binnen, en van Het Duits stelletje kregen we een tip dat de camping “Alta Camp” wel goed te doen was, en de wifi was lekker snel, nou dan die maar zoeken, Ronald heeft hem in de TomTom gevonden, dus binnen korte tijd stonden we voor de deur van de receptie. Ja een groot huis A.U.B. het plastic geld in de gleuf pincode, en hier zijn de sleutels have fun! Terwijl ik dit aan typen ben zijn mijn twee gabbers even de stad in om wat eten en drinken te halen en een pinautomaat te zoeken. Komt vast wel goed, we zijn vandaag wat vroeger eraf maar morgen zouden we weer een langere track gaan rijden.
Schermopname-10-150x150.png P1000644-Kopie-150x150.jpg P1000650-Kopie-150x150.jpg P1000657-Kopie-150x150.jpg P1000658-Kopie-150x150.jpg P1000661-Kopie-150x150.jpg

bmw_touring_icon_100x100-e1464676463389.gif
Dag 10 / 10-06-2016 /…
Flag_of_Norway.svg_.png
Wat een geweldige dag! We waren vroeg wakker, Elmer heeft een ander slaap plaatsje gezocht vannacht want hij had een haperende diesel motor naast hem liggen zei hij. Na een snel ontbijtje, de een de afwas de ander de stofzuiger, en eentje de vuilnis buiten zetten, inpakken en gaan. Het target voor vandaag was Andselv waar we dan iets gingen zoeken om te over nachten. De rit ernaar toe was prachtig, wat een mooi land en wat een lekkere bochten hebben ze hier. We zijn verscheiden keren gestopt en eigenlijk als je daar rijd wil je na elke bocht wel stoppen, we gingen hoog door de bergen en we keken uit op de mooiste fjorden, watervallen vielen langs ons naar beneden, rendieren (probeerde over te steken) toeteren “opzij opzij”, en het gevaar was geweken. Weer afdalen en klimmen dit ging zo de hele dag door, onderweg bij de tankstoppen even een peuk roken daarna vlug weer verder, Rond het middag uur hebben we bij een camping langs de weg gegeten een soort frietje stoofvlees maar dan anders was lekker. Het laatste traject was aan de beurt, we hadden de keus om de fjord rond te rijden, of met het veerbootje oversteken (en dan niets zien hoe het er verderop uit ziet) de keus was makkelijk….
Af en toe waren de Noren bezig met de weg te repareren, en dan halen ze ongeveer 100 meter asfalt weg en dan rijd je dus of de kiezels en gravel. Dan hebben de mannen achter mij weer schik want dan kunnen ze even een spoortje trekken. Dat spoortje trekken laat ik even voor wat het is, ik was weer blij om de harde weg weer onder de banden te voelen. In de buurt van Andselv waren we al rond aan het kijken of we wat konden vinden om te slapen, he he eindelijk een camping, we moesten daarvoor wel even de E6 af want deze ligt wat meer naar de rivier toe en down Hill. Heeft u ook een Hyta te huur? Wat? Een Hyta! CARLSON!! Kom eens ik kan deze vent niet verstaan! Hoi jammer maar we hebben geen hutjes meer alles is vol. Jeetje … nog boven de poolcirkel zitten we. Elmer kijkt even op de gsm wat het weer gaat doen vannacht… Vier graden vannacht word het hoor ik, heeft u een plekje om onze tenten op te zetten? Tuurlijk wel! Hoera! Of .. Nou we staan ergens tussen caravans en de huisjes, we hopen op een goede nacht dat het maar niet al te koud gaat worden. O ja en Ronald gaat al weer douchen voor 10 kronen – 5 minuten, wat een feest.
Schermopname-11-150x150.png P1000669-Kopie-150x150.jpg P1000676-Kopie-150x150.jpg

bmw_touring_icon_100x100-e1464676463389.gif
Dag 11 / 11-06-2016 /…
Flag_of_Norway.svg_.png
De eilanden groep de Lofoten heeft alles wat een motorrijder zich kan wensen, we zullen deze dag dan ook nooit vergeten, wat een rit was het vandaag. Vanmorgen vroeg wakker en het was om 04:00 zo koud dat we een de tweede slaapzak erbij hebben genomen, Ronald had zijn gasbrander aangezet dus zijn eigen openhaardje in de tent. Ik was om 06:00 wakker en heb een pannetje water gekookt voor de eerste koffie, de andere volgden om 07:00, dus iedereen was weer paraat. Beetje klagen over de kou, het dag plan beetje bespreken, en dan het inpak ritueel. Om 09:00 werden de motoren gestart en nu was het toeval dat we bij de “Malselvfossen watervallen” op de camping stonden en we moesten even gaan kijken hoe dat er uit zag, Wat een geweld dat water, er was zelfs een soort aquarium glas gemaakt om de zalmen omhoog te zien zwemmen. (natuurlijk waren de schuifdeuren dicht zodat we tegen een lege bak stonden aan te kijken.) Afijn de waterval op zich zelf was een pracht om te zien. Weer veel foto’s gemaakt ook die houden jullie allemaal te goed. De E6 word toch langzamerhand onze vriend, op een gegeven moment rolden we de berg bij Bjervik en zagen de Lofoten eilanden in de verte liggen het water was Caribisch blauw, zo maken ze nog niet eens Ansichtkaarten wat wij zagen op dat moment. Door vele tunnels ging de reis, de mannen moesten de handschoenen wisselen omdat de temperatuur daar 8 graden kouder is dan de buitenlucht, en er zaten vrij lange tunnels bij. De bruggen waar we overheen kwamen waren erg mooi aangelegd, als die op afstand ziet dan zijn het grote hoge bogen die de eilanden verbinden, ook werd er netjes aangegeven wat de windsnelheid boven op de brug was op dat moment. Wat ruik ik toch? Duizenden kabeljauwen hingen te drogen en te rotten. “het stokvis district”. In een mooi plaatsje hebben we gegeten bij de haven, het zonnetje scheen. Ronald had een stokvis menu, en Elmer en ik zijn voor de kabeljauw gegaan, voor mij iets te veel olijven in het gerecht dus mijn bord was niet helemaal leeg gegeten. Na het eten zijn we door gereden naar het plaatsje Borg wat een oude vesting dorp van de Vikingen is geweest, het museum de Lofotr was aan de beurt, we hadden gedacht meer Viking spullen te zullen zien, er lagen wel wat opgegraven voorwerpen en er werden video’s getoond. Het zag er wel mooi uit, daarna na de Viking boot gelopen 1.4 km ach is te doen he, ja ja en toen weer terug de berg op in het motorpak. Na het museum gingen we op zoek naar een slaapplaats we zullen er best veel voorbij hebben gereden (die we niet gezien hebben) maar de rit ging door totdat het eiland bijna ten einde is, en dan sta je in Moskenes, en daar lag de ferry te wachten. Het was inmiddels al 19:30 en we zagen achter de ferry terminal een bord “Moskenes Camping” Heeft u een Hyta voor ons? Het is het mooiste huisje van deze reis geworden, splinternieuw erg veel luxe, en beddengoed, de slaapzakken waren vandaag niet nodig. Een dag die zeker blijft hangen bij ons vanwege de woeste en prachtige natuur waar we doorheen zijn gereden, moe en zeer voldaan gingen we ons Noors dekbedje uit proberen.